The Game

In dit spel neem je het, samen met andere spelers of alleen, tegen het spel zelf op. Je zal namelijk proberen zoveel mogelijk van de 98 kaarten te leggen op één van de vier aflegstapels. Twee ervan stijgen van 1 tot 99, de andere twee dalen van 100 tot 2. Op de stijgende stapels leg je kaarten met steeds hogere waarden, op de dalende stapels kaarten met steeds lagere waarden. Iedere speler moét om beurt minimum twee kaarten afleggen. Je kan er gerust meer afleggen, maar hou wel in gedachten dat je samen tegen het spel speelt en dat je best zo klein mogelijke sprongetjes maakt. Jij kan op een stijgende stapel zonder probleem een 50 op een 2 leggen, maar zo zorg je er wel voor dat je medespelers en jij op die stapel geen kaarten van 3 tot 49 meer kwijt kunnen.

De uitzondering hierop, en cruciaal om goed te scoren, is de achteruit truc. Je kan immers “achteruit” spelen als je een kaart met een waarde van precies tien meer (op de dalende stapel) of tien minder (op de stijgende stapel) legt. Zo kan je bijvoorbeeld op de stijgende stapel een 32 leggen op een 42. Goed overleggen met je teamgenoten is dus de boodschap, hoewel het niet is toegestaan te onthullen welke kaartwaardes je precies in je hand hebt. Het moet toch een beetje spannend blijven. Allerhande omschrijvingen of vage hints, variërende van “Even niets meer op die stapel bijleggen” tot “geen al te hoge sprongetjes hier, graag” zijn wel ok. Dit zorgt soms voor ronduit hilarische woordenwisselingen.

Nadat je minimum twee kaarten gespeeld hebt, vul je je hand weer aan met kaarten van de trekstapel, tot je er weer 6, 7 (vanaf twee spelers) of 8 (met 1 speler) hebt. Als de trekstapel leeg is, gaat het spel door, maar moet je slechts een kaart per beurt afleggen. Het spel stopt wanneer een speler geen twee kaarten kan afleggen zolang er nog kaarten in de trekstapel zijn of wanneer een speler geen enkele kaart meer kan afleggen als de trekstapel op is. Dan wordt er geteld hoeveel kaarten nog niet afgelegd zijn, om te bepalen hoe jullie het er vanaf gebracht hebben. Zijn er minder dan 10 kaarten over? Proficiat, dan heb je echt erg goed gespeeld.

Waardering
Gemiddelde waardering: 
9/10
Mijn waardering: 
Je moet ingelogd zijn om te kunnen stemmen.
Inloggen of registreren
Basisgegevens
Minimum aantal spelers: 
1
Maximum aantal spelers: 
5
Minimumleeftijd: 
8 jaar
Gemiddelde speelduur: 
20 min.
Moeilijkheidsgraad: 
1
Geluk: 
3
Taktiek: 
2
Taal: 
Prijzen en nominaties
Spellenprijs nominatie(s): 
Types en mechanismes
Gegevens ivm uitgave
Jaar van uitgave: 
2015
Uitgever(s): 

Deel op sociale netwerken

Volg ons

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief: